Suosittelijat


YLE:n Aamu-TV: Miksi shakki kiinnostaa edelleen?

euroopanparlamentti

Mika Karttunen vieraili vuonna 2015 YLE:n Aamussa kertomassa shakin nykytilasta, koulushakista ja tulevaisuuden mahdollisuuksista – ja siitä miksi shakki on kiinnostanut ihmistä jo yli tuhat vuotta.

Haastattelussa käytiin aiheita läpi ajattelutaitojen opettamisesta kilpapelaamiseen ja aina maailmanmestari Magnus Carlseniin saakka.

Katso haastattelu tästä.


Euroopan parlamentti

euroopanparlamentti

Euroopan parlamentti otti kantaa 15.3.2012 shakin asemaan jäsenvaltioiden koulutusjärjestelmissä.

Kannanotossaan se kehotti jäsenvaltioita kiinnittämään tarpeeksi huomiota Shakki kouluihin -ohjelmien rahoituksen järjestymiseen.

Kannanotto perusteltiin shakin yksilöä kehittävillä sekä yhteiskunnallisilla ja sosiaalisilla vaikutuksilla.

Lue lisää: Shakki kouluihin -ohjelman käyttöönotto Euroopan unionin koulutusjärjestelmissä.


Hannu TakkulaEU-parlamentaarikko

hannu takkula

Olen suomalainen Euroopan parlamentin jäsen ja työskentelen paljon kulttuuri- ja koulutus- ja nuorisokysymysten parissa samannimisen valiokunnan koordinaattorina.

Olin neljän muun Mepin kanssa laatimassa shakkia koskevaa kirjallista kannanottoa, joka tosiaan pyrki kannustamaan jäsenvaltioita “Shakki kouluihin” -ohjelman käyttöönottoon. Järjestimme myös shakkitapahtumia parlamentin käytävillä. Projektissa meillä oli mukana myös legendaarinen shakkinero, Garry Kasparov.

Vaikka tietokoneiden merkitys päivittäisessä elämässämme kasvaa, perinteisiä lautapelejä ei tule missään nimessä unohtaa. Kuten kannanotossa kirjoitimme, shakki voi parantaa kaikenikäisten lasten keskittymiskykyä, kärsivällisyyttä ja sinnikkyyttä ja kehittää luovuutta, intuitiota, muistia sekä analyyttisia kykyjä ja päätöksentekokykyä.

Perinteisissä lautapeleissä hyvää on myös se, että kenenkään osallistuminen ei ole kiinni kalliista laitteista.

Tuen mielelläni Shakkilinnan toimintaa ja toivon suuren joukon nuoria lähtevän mukaan harrastuksen pariin.


Tuuli HuminaSuomen Mensa ry:n Lahjakkaat lapset -ohjelmavastaava

Tuuli Humina

Shakkilinnan toiminta on erinomainen esimerkki lapsille tarjolla olevista kehittävistä ja mielenkiintoisista aktiviteeteista, jotka parhaassa tapauksessa voivat aktivoida haastamaan ja kehittämään itseään läpi elämän.

Lahjakkaalle lapselle shakkikerhotoiminta tarjoaa myös mahdollisuuden tutustua samankaltaisista harrastuksista kiinnostuneisiin ikätovereihin, oppia työn ja harjoituksen tärkeys ja perehtyä lajiin, jossa haaste ei lopu koskaan.


Jaakko MäntyniemiSuomen Shakkiliiton puheenjohtaja 2014-2015

Jaakko Mantyniemi

Shakki on noussut koululaisten harrastusmahdollisuutena aivan uudelle tasolle Shakkilinnan ansiosta Tampereella ja sen lähialueilla. Koululaisten iltapäiväkerho on mainio tapa saada lapsi luontevasti tämän kiehtovan pelin pariin.

Mikan ja Heikin ymmärtäväinen suhtautuminen lasten erilaisiin tapoihin lähestyä uutta harrastusta on selvästi oikealla pohjalla. Niin aivan aloitteleva pelaaja kuin kotona perheenjäsenten tai kaverien kanssa hieman lajia harrastanut saa hyvän alun ja pohjan taitojensa kartuttamiseen.

Kilpailulajin luonteesta johtuen jotkut välillä voittavat ja toiset häviävät, mutta kaikissa tilanteissa Mika ja Heikki osaavat kannustaa. Samoin shakkiin luontaisesti kuuluva kohteliaisuus ja vastustajan kunnioitus kasvaa pelaajaan kuin huomaamatta Shakkilinnan opetuksen myötä.

Suosittelen!


Arto Satonenkansanedustaja

Arto Satonen

Shakki on mainio työkalu esimerkiksi keskittymiskyvyn ja loogisen ajattelutaidon kehittämiseen. Monet maat tukevat shakin opettamista koululaisille, ja joissakin maissa shakki on liitetty jopa tavallisten kouluaineiden rinnalle opetussuunnitelmiin. Suomessa hyviä kokemuksia shakin koulukerhotoiminnasta on saatu ainakin Helsingissä, Espoossa, Turussa ja Porissa.

Matematiikan aineenopettaja Heikki Lehtinen ja kauppatieteiden maisteri Mika Karttunen muodostavat Suomen oloissa ainutlaatuisen pätevän parivaljakon shakin opettamiseen koululaisille. Molemmat ovat Suomen ehdotonta eliittiä shakinpelaajina, minkä lisäksi he ovat ansioituneita junioreiden ohjaajina ja valmentajina.

Henkilökohtaisesti olen tehnyt yhteistyötä Heikin ja Mikan kanssa erityisesti toimiessani Suomen Keskusshakkiliiton puheenjohtajana vuosina 2004 – 2007, jolloin Heikki ja Mika kunnostautuivat luotettavina ja innokkaina nuorten opettajina liiton valmennustehtävissä. Tuen mielelläni heidän ponnistelujaan mahdollistaa hienon ja kehittävän shakkipelin harrastaminen yhä useammalle koululaiselle.


Kai MuttilainenTammer-Shakin puheenjohtaja 2005-2015, kunniapuheenjohtaja 2018-

Kai Muttilainen

Suomenmestariseura Tammer-Shakki on järjestänyt Tampereella organisoitua shakin nuorisovalmennusta yli viisi vuotta. Tänä aikana shakinharrastus on lähes kaksinkertaistunut Pirkanmaan alueella. Tammer-Shakin rinnalle on nyt perustettu Shakkilinna, joka on erikoistunut lähinnä kouluissa iltapäivällä tapahtuviin kerhotunteihin sekä koululaisturnauksiin.

Olen seurannut Shakkilinnan perustajien, Mikan ja Heikin, kehitystä niin shakinpelaajina kuin -opettajinakin monien vuosien ajan. He molemmat ovat käyneet vuosittain Tammer-Shakin juniori-illoissa innostamassa lapsia pelaamalla heidän kanssaan esim. simultaanishakkia sekä kertomalla heille vaikka omasta menestystarinastaan. Itse olen käynyt myös muutaman kerran heidän kouluissa pitämillään shakkitunneilla ja huomioinut, että lapset todellakin pitävät Mikasta ja Heikistä ja heidän ainutlaatuisesta tavastaan opettaa shakkia lapsille.

Shakkilinnan menetelmistä ja opettajista vakuuttuneena Tammer-Shakki on nyt aloittanut yhteistyön heidän kanssaan. Tämä käsittää mm. shakkileirien sekä koululaisturnausten järjestämisen niin Pirkanmaan alueella kuin valtakunnallisellakin tasolla. Shakkilinnan osaavat opettajat tulevat lisäksi jatkamaan Tammer-Shakin aloittamaa shakin nuorisotyötä Pyynikillä tapahtuvissa shakki-illoissa. Suosittelen lämpimästi Shakkilinnan toimintaan tutustumista.


Tuomo HalmeenmäkiShakkia kouluihin 2011 -teemavuoden käynnistäjä, Suomen Shakkiliiton entinen puheenjohtaja

Tuomo Halmeenm�ki

Shakkilinna tekee uraauurtavaa työtä lasten parissa. Mika Karttunen ja Heikki Lehtinen ovat ideoineet kokonaan uuden asenteen shakin opettamiseen koululaisille ja ottaneet käyttöön uusia menetelmiä, jotta lapset kokisivat onnistumisen elämyksiä shakin parissa.

Huomion arvoista on, että monet tutkimukset osoittavat shakin opiskelusta olevan hyötyä myös koulutyöskentelyssä. Kokemukset Shakkilinnan toiminnasta ovat olleet pelkästään myönteisiä. On hienoa nähdä, että toiminta laajenee Tampereen seudun lisäksi myös muualle Suomeen.

Voinkin ilomielin suositella Shakkilinnan kursseja kaikille Suomen koululaisille.


Riikka WulffSuomen Shakkiliiton puheenjohtaja 2018-2019

Shakkilinna on tehnyt Karttusen Mikan johdolla erinomaista työtä lasten ja nuorten shakkiharrastamisen eteen. Mikalla on erinomainen ote niin shakin opettamiseen kuin lasten ja nuorten käsittelyyn. Hänen tekemistään on ilo seurata, Mika pystyy huomioimaan mainiosti eri tasoiset ja eri tyyliset pelaajat, ja pitämään näin kiinnostusta yllä. Shakki on loistava laji lasten ja nuorten ajattelutaitojen kehittäjänä, ja Shakkilinnan kerhot ja valmennukset tarjoavat oivan väylän tämän mainion lajin pariin.


Simo FrangénKoomikko, käsikirjoittaja, juontaja ja kirjailija

Poikani Frans osallistui ala-asteella Shakkilinnan järjestämien shakkikerhojen toimintaan. Mika Karttunen toimi hänen kerhonsa vetäjänä. Frans oli hyvin innoissaan siitä, että kerhossa ei pelkästään pelattu, vaan Mika aina antoi myös hyviä vinkkejä pelaamisen kehittämiseksi. Ilmeisesti vinkit olivat hyviä, koska Fransia vastaan pelatessani havaitsin, että hänen pelinsä parani hyvin nopeasti. Tunnen Mikan myös henkilökohtaisesti ja olen huomannut, miten intohimoisesti hän suhtautuu shakkiin. Aina jossakin vaiheessa iltaa puhe kääntyy shakkiin ja Mika kertoo shakista mielenkiintoisia tarinoita sekä avaa myös shakkipelin logiikkaa ja strategiaa. Olen vakuuttunut siitä, että jos maamme shakin kehitys on Shakkilinnan kontolla, niin se on erinomaisen hyvissä käsissä.

© Shakkilinna | info @ shakkilinna . fi